6 nov. 2008

miercuri noapte

probabil ca un suvoi de vorbe ar fi cel mai potrivit, ca in vremurile trecute cand "se lasa sange" - remediul potrivit si la indemana pentru orice deviatie. dar, oh!, atat de inoportun in secolul 21!

miercuri noapte, cand e liniste si muzica linistita, un pahar de vin (rosu, in mod exceptional) si pisica leneveste pe canapea. in minte, gandurile se perinda si se amesteca intr'o invalmaseala aproape zgomotoasa. e bine, ba nu e bine, sa tragi linie, sa intrebi, sa te intorci, sa nu fie tarziu, dar nici devreme, e bine, e rau, e alb, e negru. ganduri si razganduri. intre ele, printre ele, eu.

e doar un moment si poate ca maine dimineata o sa sterg postul asta, tot un joc de cuvinte, o zapaceala, minciuni albe ce construiesc imagini. ale mele, ale tale, ale tuturor. si toti pretindem ca suntem sinceri, de dragul conversatiei si pentru ca ne place sa credem asta despre noi: ca suntem buni. dar nu prosti de buni. tragem linii!

traim sub imperiul imaginii. ne alegem cu grija haine, farduri, coafuri, zambete, masti, aparente, replici, feluri de'a fi, tonuri, mimici. atat de multe si de variate incat ma intreb daca mai stim cine mai suntem sau am devenit cine ne imaginam* ca suntem.

s'au inventat dress codes si regulamente interne, coduri de conduita si casual fridays. adica sa te imbraci frumos, sa faci frumos, sa te porti frumos. de parca daca te imbraci in blugi la banca esti mai tampit!

miercuri noapte, cand e liniste si muzica linistita, un pahar de vin (rosu, in mod exceptional) si pisica leneveste pe canapea, imi vine sa le spun tuturor pe nume, fara duminutive, si'mi dau seama ca totusi nu se poate trai fara iluzii. inainte de orice al'ceva suntem dependenti de iluzii.

ma uit pe geam. blocul de peste drum e ticsit de ferestre, regulamentar si geometric aranjate. cateva lumini, putine, sunt aprinse. oameni care n'au somn, traiesc, se cearta sau isi calculeaza ratele aplicand noile dobanzi. zeci de ferestre, sute de vieti.

dincolo de ele, niste straini!


---
* imaginam sau imaginãm, dupa caz.

16 comentarii:

Cindereye spunea...

De ce esti asa de singura uneori, fata in alb? Unde-i Ghitza?

stroem spunea...

Nu-mi aleg nimic cu grija ....
Nu respect niciun cod sau regulament ...
Da , putem trai fara iluzii ( speranta e cu totul altceva... )
Nu-mi calculez noile rate ( am fost smecher , le-am luat gata calculate si listate de la banca ... )
Dar , te inteleg si aprob ...

Rareș spunea...

Hehe, tocmai scriam... Iluzia se dezvoltă natural în om: percepția, un instrument important al judecății, este subiectivă. Joi dimineață.

hadean spunea...

ba sa nu stergi postarea asta:-)

ruxa spunea...

cindereye, nu e un post despre singuratate. pe ghita nu'l cunosc. mai mult, detest cantecul ala. visceral!

stroem, minti.
iluzii, speranta, totuna

rares, buna dimineata de joi

ruxa spunea...

adi, iaca, n'o sterg

stroem spunea...

Strict dex : iluzie ( Situatie in care o aparenta sau o fictiune este considerata drept realitate) iar speranta ( A crede ca o dorinta sau o actiune se va infaptui )
Deci nu mint , eu traiesc cu sperante , nu cu iluzii !

stroem spunea...

Si da , n-o sterge !

ruxa spunea...

stroem, in context, iluzia si speranta sunt subscrise unui univers lexical comun (v steluta)
nu sterg. si bine'ai venit, apropo :)

stroem spunea...

Bine te-am gasit ( am citit destul de mult din posturile tale , si , da , si de dincolo )
Si oricum , intelesesem , dar te tachinam ( de SF-fictiune se ocupa de obicei baietii..)

Si cam rar fetite care se uita la The point si asculta Harry Nilsson ..

Gray spunea...

repetitiv..sa fie.."da, nu sterge".

Cindereye spunea...

Ilinco, de obicei oamenii sunt ceea ce sunt (cugetare manelistica: tu esti cine esti), adica suma gesturilor, iluziilor, hainelor... Iar in momentele cand ii vezi pe oameni altfel, adica dezbracati de iluzii si altele, ma gandeam ca trebuie sa te simti tare singur. Cat despre Ghitza, a fost nepoliticos din partea mea sa intreb. Imi cer scuze.

ruxa spunea...

mihai, nu se, nu se :)

cindereye, dar nu numai pe ei, ci si pe mine. aseara, cel putin.

ghita n'a fost o impolitete, si nu'i nevoie de scuze, zau. doar ca realmente ma scoate rau din sarite cantecul copilei, cred c'am mai scris pe undeva asta - e pe verificate. no harm done :)

ruxa spunea...

stroem, e, mai sunt si exceptii. rare, dar exista. mi'au placut - film si muzica - de la prima vizionare.

Anonim spunea...

După ce-ai făcut atâtea valuri, să ne laşi acum pe noi să facem spume după scrierile tale?! Hm! Nici să nu te gândeşti să ştergi ceva!

ruxa spunea...

buburuzo, nu, si o sa mai scriu si dupa ala, dar n'am avut mood-uri de scris, prea razboinica, prea concreta.. :)