22 sept. 2008

the secret

e greu sa faci o cronica la un spectacol pentru care nu'ti gasesti superlativele, pentru care chiar si bogata limba romana se preda din pricina unei prea mari saracii in epitete. sa faci doua, insa, pare misiune imposibila.

am scris aseara posteventul imediat dupa, intr'o camaruta din culise, incercand sa pun in vorbe un soi de trairi intime, pentru ca inainte de toate concertul asta a fost (pentru cine a fost) o experienta personala. fiecare s'a raportat cum a stiut si cum a putut. pentru mine a avut o incarcatura suplimentara pentru ca mi l'am dorit mult, atat ca ruxandrã cat si ca piar de jn. apropo, asta a fost ultimul meu eveniment facut ca pr al jn.

mi l'am dorit asa de tare incat, in ciuda faptului ca omu era pe scena si canta, mie inca mi se parea ireal. am reusit sa alunec in muzica abia dupa pauza, cu toate ca am notat, cuminte, fiecare piesa din concert, sa'mi fie mai usor sa scriu dupa.

la halleluijah, desi nu e asta piesa mea favorita, mi'au dat lacrimile. aveam in minte asa o avalansa de ganduri si stari, si mi'am muscat buzele pana m'a calmat durerea - mda, am mai zis, sunt o tampita sensibila careia ii dau lacrimile la concerte.

doamne, cum a fost! sigur, as fi vrut sa fie mai liniste, sa nu se foiasca vipii si premiumii, sa nu stea romanul ciorchine acolo unde nu'i era locul de pe invitatie sau bilet, sa nu se foiasca inca juma de ora dupa inceperea concertului ca sa'si gaseasca locurile, (neplacut) suprinsi ca vaaai, a inceput la timp! mama dracu, da' la ce va asteptati?!

s'a auzit perfect, s'a cantat perfect si, bonus, am aflat si secretul linistii in viata: sa canti, incetisor, asa, dam diri dam dam, precum the webb sisters.
bag seama ca n'am cum sa va transport in timp, aseara, si spatiu, pe stadion. concluzia e ca ar fi trebuit sa fiti acolo, fiecare cu trairile lui, pen'ca domnu' cohen asta (mor cand aud pronuntat cu h apasat, cohen, ca o flegma), e in stare sa scoata cate ceva suflet din fiecare. parerea mea.. chiar si din cei carora le lipseste.

28 de comentarii:

Doru Oprişan spunea...

Ok, deci cei care au lucrat aseara te saluta printre dinti... :)

ruxa spunea...

dar si eu am lucrat aseara, zau :)

Anonim spunea...

Ilinca, ne asteptam ca, daca tot incepea 'la timp', sa si faceti posibil accesul tuturor -voi, coco-organizatorii-, astfel incat sa nu fie o imbulzeala de nedescris la intrare, cu 15 minute inainte de ora 7.

Anonim spunea...

da, da, asta e concluzia:)

ce citesc, te-ai hotarit sa muncesti mai putin?

ruxa spunea...

mihai, imi pare rau sa zic asta, dar spectatorul roman nu prea e educat. daca el stie ca spectacolul incepe la 7 vine la fara un sfert. ce sa'i faci.. intr'un sfert de ora nu pot sa intre cateva mii de persoane intr'un stadion. la 5 jumat ebatea vantul pe la porti :(

lumi: daca o sa pot, da, si asta :)

maria spunea...

foitii, saracii, se foiau din cauza de acces. ca i-au tinut la poarta in draci

ruxa spunea...

nu, maria, zona VIP a mers relativ repede. doar ca la 7 nu s'au dus la locul lor ci stateau inca pe la cortul cu bufet..

pe de alta parte, daca toata lumea a venit dpa 6 si ceva (spre umate trecute), cum naiba sa nu se faca cozi?

maria spunea...

pai si cam cand trebuiau sa vina daca incepea la 7?

ruxa spunea...

maria, in juma de ora nu pot sa intre pe 3 porti 10k de oameni.
si mai multe nu sunt in stadionul asta.
accesul a fost anuntat (si preluat nasol de unele media) de la 17.30. n'a venit aproape nimeni la ora aia. toata lumea s'a inghesuit la sapte fara un sfert...

maria spunea...

ilinca, chiar nu vroiam sa ma bag in discutii despre organizare. da' na, ca ma provoci. accesul se anunta intotdeauna cu ore intregi inainte, nimeni nu vine cu ore intregi inainte. colegi de-ai mei au venit la timp da' au stat o ora la coada la jetoane si inca o ora la bauturi. pentru ca frig fiind, evident se vindea bere la 10 gherete si ciocolata calda la unul. nu stiu la cat au venit oamenii la intrare, dar la iesire era deschisa o singura poarta, de 2 metri latime, pe ale carei margini erau aruncate si tone de peturi. ramanea un metru ca sa iasa cei 10.000 de oameni. sau in fine, 5 mii, daca mai era deschisa si o a doua poarta. accesul dintr-o zona in alta de bilete era absolut nelimitat, asa ca oricine isi luase bilet de gazon putea sa stea relaxat la zona vip sau la tribune. altfel, pe mine m-au enervat doar cei care s-au grabit sa plece

nelu spunea...

aoleu! nici nu vreau să mă gândesc ce se întâmpla dacă ploua....nu mai scăpam viu, clar :))

ruxa spunea...

mie mi'a displacut frecatul publicului printre scaune de la un cap la altul al concertului, si la inceput, si la ploaie si la final, cand a fost, nu stiu de ce, imbulzeala.

am incercat sa ignor pe cat posibil ceea ce a fost in jur la capitolul public, pentru ca vazusem si auzisem deja faze care m'au scarbit. fireste, nu pot sa generalizez, dar.. poate ca problema nu e de garduri. poate problema e de educatie. daca ai bilet pe gazon, stai pe gazon, de ce sa te duci ciorcine peste scaune, in fata cortului tehnic - de unde nici n'au vrut sa se dea la o parte pe motiv ca au platit..
da, au fost deficiente de organizare. nu stiu cum a fost la bauturi, nu am ajuns deloc in zona respectiva

nelu: a plouat. da' putin, hai, treaca de la mine :)

Cindereye spunea...

Ce inseamna "ultimul meu eveniment facut ca pr al jn" ?

Anonim spunea...

nu as fi vrut sa te contrazic, mai ales ca sunt....mircea. am incercat sa ma abtin, dar vai, nu pot. am intaziat si eu...si ma cataloghezi drept un needucat. am ajuns cu 45 min inainte de inceperea spectacolului. de ce? pentru ca 70 de min am stat la coada...la asa coada stateam pe vremuri la pui, branza, zahar si ulei. nu-mi pare rau ca am stat la imbulzeala. aveam sa aud cea mai frumoasa voce masculina din lume si cea mai eleganta reprezentatie in cate ma cunosc. cohen e inger inainte de vreme....nici nu m-as lasa certat cu una cu doua, nici u te-as supara. bucuria ca l-am ascultat live o port in mine, e a mea si nu o dau la nimenea...am avut bilete la vip si prima parte am stat in picioare. si nu ma supar pe cei care mi aul luat locul. deloc. dar zau, nu ar fi fost civilizat nici sa vin de dimineata, de la rasaritul soarelui, ca daca altii veneau de cu noapte...pai, nu? hai sa nju facem galagie peste ce am trait...riscam sa auzim doar galagia si sa se piarda vocea blnda calma si puternica a dragului nostru Cohen. (fara H ca sa nu te superi). zi buna si amintiri frumoase!

ruxa spunea...

mircea, la vip n'au fost probleme de acces, zau. adica a fost coada, dar nu de 70 de minute, in nici un caz. s'a stat maxim 15-20
ai dreptate, insa, cu galagia peste ce'am trait. a fost prea fain concertul, prea nu din lumea asta, ca sa vreau, de fapt, sa ma gandesc la "detaliile romanesti" :)

hadean spunea...

si apoi ce faci? :-)

ruxa spunea...

cindereye: inseamna exact ceea ce am zis ca inseamna. JN si cu mine.. we're done :)

adi: deocamdata imi place asa, cu timp pentru mine si pentru lucruri amanate de luni, poate ani. o sa ma duc si la adm financiara, am de luat niste bani de la stat din mai 2006, o sa ma duc la medic, sa vad ce'mi mai face coloana, c'a trecut si'acolo un an de cand trebuia sa ma duc din nou la control, o sa ma duc la filme, si la teatru, ca niciodata n'apucam sa ajung, la dentist si poate chiar si cateva zile undeva undeva departe, in concediul pe care nu l'am avut, in liniste, de aproape trei ani, si o sa petrec cateva zile cu bunica'mea.
dupa asta, si numai dupa asta, o sa ma gandesc (bine!) ce oferta aleg din ceea ce am pe masa :)

hadean spunea...

foarte bine:-)

Cindereye spunea...

Imi place din ce in ce mai mult de tine, Ilinca :) Acuma am doua motive:

Unu este Sony, care are aceiasi culoare cu pisica pecare o aveau bunicii mei si careia fratele meu mai mic ii zicea ratza - din cauza culorii :)

Celalalt - Am un respect deosebit pentru oamenii care, oricata pasiune ar pune in ceea ce fac, la un moment dat zic (si au curaju sa si faca) "Am nevoie de o pauza, si apoi om vedea" Sa nu se inteleaga ca nu-i respect pe cei care stau toata viatza in acelasi job, da imi plac mai mult ceilalti :)

maria spunea...

ilinca- of, tu ai adus in discutie romanismele, zau asa....uite la madonna au fost 50.000 de oameni, toti au venit la o ora dupa ce era anuntata inceperea si nu a fost nici urma de inghesuiala

ruxa spunea...

cindereye, auzi, ratza :)))))
cat despre job, varianta asta nu a fost nici prima mea optiune si nici atat de usoara. dar daca tot s'a ajuns aici, da, cel putin o luna de pauza se impune de la sine! mai ales ca am din ce alege :)

maria: cum, ma, la o ora. nu pricep diferenta asta. la JBJ teutonii au venit de la 3 jumate, patru, in ciuda faptului ca el incepea la 8. ma rog, cu gianna in deschidere, de la 6 jumate.

Anonim spunea...

inteleg ca vrei o schimbare...??? sa incepem cu un schimb reciproc avantajos...de pilda adrese de mail. ce zici:)

ruxa spunea...

mircea, cum ar fi? :)))))
nu cred

Anonim spunea...

roxy..., ma auzi? vreau adresa ta....si pe cea de mail:)))). nu ma refuza. iti voi trimite lucruri pe care nu ai cum sa ti le refuzi

ruxa spunea...

ah, tripla greseala suprema. detest sa mi se spuna roxana, si detest sa mi se spuna ruxi. cu y e si mai rau.
nu.

someonenew spunea...

eu n-am sa ti spun nici ilinca, nici roxana, roxa, roxi, roxy , si nici n am sa aberez prea mult...te admir ca esti o femeie inteligenta cu gusturi foarte bune, cu cei 7+7(bonus) ani de acasa..nu stiu dc e poza ta sau nu e..nu conteaza, nu te cunosc, (din pacate):))am sa ti spun....domnisoara! o seara frumoasa!

someonenew spunea...

ps. La calitati as aduga bunul gust, frumusete interioara, finetea. Nu mai e nevoie sa mai spun ca esti o femeie sensibila, cu complexe ca orice femeie, incapatanata , timida si cu multe responsabilitati. Succes in toate, domnisoara!

ruxa spunea...

esti haios