13 iul. 2008

romanian mockery in french bakery

ieri dupa masa am iesit prin orasul toropit c'o amica. cu o idee de foame, aflandu'ne prin zona amzei, avem in vedere unul din stabilimentele din spatele ateneului. pana acolo, insa, ne'am intalnit cu french bakery - le restaurant.

cateva mese mici pe strada si mai multe - vreo opt sau noua, din care numa una ocupata - in interior. un interior destul de fancy, cu putine scaune care sunt la fel. eu am nimerit, cred, pe un fost ponei. in interior e racoare si primim meniul destul de repede. meniul de mancaruri si alcool. cautam in zadar pe el bauturi racoritoare, nu's. intrebam, ni se mai da un meniu. ma rog.

amica'si primeste carafa cu limonada, iar eu apa plata. pentru ca mi'e sete, beau apa repede si mai vreau, dar sticla e departe, pe masuta de bauturi apartinand altei mese. ii fac semn fetei, vine, imi toarna, ii zic s'o lase pe masa. sticla. nu poate, zice, asa e politica. stupida, ma gandesc, mai ales ca dupa faza asta asteptam si tot asteptam sa vina sa ne ia comanda. la bar, cei trei, ospatarita, barman si ospatar se ciondanesc si n'o fac pe muteste.

intre timp, noi ne amuzam de traducerile din meniu. e in franceza, tradus in romana. nu'mi amintesc exact felurile dar traducerile erau facute numai pe jumatate. adica era tradus creme cu crema, dar brulee era lasat ca la maman a lui, fix cat bizonul roman sa priceapa ce ar putea avea in farfurie

eu intreb despre crevetii pil pil. sunt cu otet, deci next. salata de caracatita nu ma convinge, cer o salata cu raci. dupa ce comandam de mancare primim si ouvert-ul, unt si pasta de masline cu verdeturi si felii groase de bagheta. neprajite, dar crocante.

vin si salatile, asa, dupa vreo 10-15 minute de asteptare. a mea e buna si nici cea cu branza de capra pe care a comandat'o amica mea nu arata deloc rau.

eu vreau si desert, insa nu ma pot decide intre tiramisu si crema de zahar ars, asa ca cer sfatul ospataritei. ea sta nitel pe ganduri si zice ca tiramisu e cu adevarat foarte bun. dupa care adauga: dar si crema de zahar ars e foarte buna.

cer tiramisu pentru simplul motiv ca pe'asta mi'e lene sa mi'l fac acasa. se intoarce dupa doua minute si'mi comunica ceva legat de tiramisu care nu mai e. ok, cer crema caramel. care vine intr'o prezentare foarte faina, cu o crusta de zahar ars deasupra si fara sos. nu e foarte dulce, iar crusta de deasupra e crocanta, usor amaruie, ca tot zaharul ars. delicioasa.

in timp ce savurez bunatatea, ospatarita se apuca sa stearga niste scaune (de plastic transparent) de langa noi. cu spray de geamuri sau ceva de genu'. care nu numai ca mirosea destul de puternic dar aproape ca simteam aerosolii in gat. ma amuz in loc sa ma enervez, pentru ca faza in sine e total deplasata in locul de fite in care ne aflam. as fi inteles'o, poate, la un fast food sau in gara, dar la un bistro fitos...

intre timp, incalc si politica localului si iau sticla cu apa si'o pun pe masa noastra pentru ca e vara, e cald si io vreau sa am apa langa mine nu pe masuta, mai incolo.

cerem nota, platesc cu cardul. vine cu masinaria, se chinuie nitel, in fine, iese chitanta. pe care imi da s'o semnez cu cel mai amarat pix din lume, al carui capat e si nitel ros. m'am ras copios. nota a fost 102 lei. reamintesc, pentru: 2 ape, 2 salati, o limonada si o crema caramel. cam piperata.

al'fel, nu ocoliti locul pentru ca mancarea fuse buna, dar serviciul mi'a starnit hohote de ras. daca nu era sambata la amiaza iar eu toropita precum asfaltul, cred ca m'as fi enervat.

a. ouvertul, nesolicitat, a fost si el taxat, vizibil, pe nota de plata. ceea ce, dati'mi voie sa va spun, nu se face! si de ce il chema couvert daca vine de la ouvrir si nu de la couvrir? - excuse my french!

29 de comentarii:

nelu spunea...

la ei pe sait zice că le restaurant ăsta french se află pe Golescu STREET, OPENING HOURS : .... şi au LUNCH sau DINNER, frites, STEAK sau pied de cochon. furculision, ce să zic :))

ruxa spunea...

ritchiu, my point exactly. daca e frantuzism de ce e englezism? adica nici macar furculition, e furculishan :))

nelu spunea...

aşa se explică preţurile : pentru fiecare produs au adunat preţul din Paris celui din New York, plus adaosul comercial din Bucureşti, să fie toată lumea mulţumită.

ruxa spunea...

ma, nu cred ca au fost, pentru ca am platit cu cardul si am UITAT (parol!) sa las bacsis. iar acum o sa ma duc sa'mi fac io crema MEA caramel, cu reteta furata de la ei. nu prea dulce si cu zaharul ars deasupra

nelu spunea...

ştii unde e sediul A3, da?! :))

ruxa spunea...

fireste. dar.. ma rog, am niste suvite blonde, nu inteleg de ce ma intrebi :D

nelu spunea...

păi poate faci şi tu mai multă cremă de zahăr ars şi îţi faci pomană :D

ruxa spunea...

adica.. daca, sa zicem, as fi dispusa sa'mi impart crema mea, muncita de mine, si coapta in cuptor pe o zi de cuptor ca asta, ar trebui sa vin sa'ti si aduc? da' stiu ca vuz et pretentios, musiu!
ia, alez la bakery!

nelu spunea...

nu vrei, nu vrei, asta e...lasă că o să mănânc eu tiramisu, sâc!

ruxa spunea...

i'll... bake you a deal. daca tu faci tiramisu si'mi aduci la jurnalul, pe cuvantul meu ca'ti aduc si eu crema caramel facuta de mine la antena.

nelu spunea...

problema e că eu nu ştiu să fac tiramisu, dar ştiu persoane care se pricep şi care au promis că îşi demonstrează priceperea. discutăm.. ;))

ruxa spunea...

pfff, pai asaa... ne ducem acolo la bakery, eu iti iau o crema caramel, tu imi iei un tiramisu si'am incheiat discutia.
ideea era sa'l faci tu, al'fel unde e partea amuzanta?

nelu spunea...

pai poate invat...ca eu prind repede :))

ruxa spunea...

sunt o multime de retete pe net. si sa nu faci cu crema de unt, da?, ca iese nasol. pune mascarpone. si cafea-cafea, nu nes. si daca n'ai coniac merge si cu niste rom. cel mai bun, insa, iese cu calvados. succes!

nelu spunea...

îmi place să gătesc cum îmi plac problemele la fizică...cam greu, ce să zic :D

ruxa spunea...

parca invatai repede :D

nelu spunea...

păi învăţ. de nevoie nu de plăcere :D

ruxa spunea...

adica ai nevoie de tiramisu, nu'ti place. inteleg :))

nelu spunea...

cam aşa ceva. mi-ar trebui nişte tiramisu' dar nu făcut de mine :))

ruxa spunea...

well, my friend, te pot ajuta cu reteta si indicatiile. si cu un loc in care se gaseste cel mai bun tiramisu mancat de mine in ro. da' e la cluj :))

nelu spunea...

deocamdată sunt dispus să-l încerc p-ăsta promis. e pe gratis. :))

ruxa spunea...

draga, imi pare rau ca taman eu sunt aia care'ti spune, dar nimic nu e pe gratis. nimic, absolut nimic. daca nu platesti, pe bune sau inclus in altele, macar e barter sau in compensare. deci gratis nu exista.

nelu spunea...

atunci e inclus, na! buey, dar nu mă lăsaţi să copilăresc deloc, n-am văzut. jang! la rădăcină. direct. :D

ruxa spunea...

o sa ne multumesti mai tarziu :)

Anonim spunea...

a zis cineva ceva de tiramisu in cluj? :> mmmm.. ia sa imi dai adresa :))

ruxa spunea...

littlemiss: nush adresa si nici nu se numeste, stiu s'ajung daca ma lasi in centru la statuie :)
da' daca te duci, ia'l si pe nelu aicea de fata, ca moare de pofta :)

Anonim spunea...

aww...damn it..lasa ca il gasesc eu intr-o zi :D nelu, i'll give you a call :)) pana atunci incearca sa o convinge pe madmoazela, sa iti faca ea :p

Anonim spunea...

*convingi

Anonim spunea...

lu tiramisu îi tré amaretto(disaronno originale, ovcors). am zis! e, stiu ca stii, da am vrut si io sa zic ceva. si-am zis;;)