13 mai 2008

kestii, trestii

UPDATE



in materie de relatii am invatat ca nu prea exista reguli. nici aia cu "fa pe inaccesibila, chiar daca te intereseaza", nici aia cu "daca te intereseaza e ok sa faci tu (femeie) primul pas" nu pot fi aplicate in orice situatie. de fapt, singura regula e ca nu exista reguli. ca se poate intampla ca tu sa joci dupa regula "play hard 2 get" si el sa joace dupa regula "loot free for all" (cine joaca wow stie, cine nu, sa joace wow)
ei se plang de noi, "femeile!", noi ne plangem de ei, "barbatii!". reguli nu exista. nu s'ar putea inventa un limbaj cat de cat comun si accesibil? nu de alta, da' uneori toata povestea despre cum trebuie sa te porti devine destul de plictisitoare.

(off topic, sau poate nu): dincolo de baietii care tin posete si despre care s'a tot dezbatut, am observat, sambata seara, si baietii care vin cu fetele cand fetele ies cu fetele. f funny.

56 de comentarii:

Anonim spunea...

corectissim! povestea indragostitului de magar e perfect valabila. oricand.

Anonim spunea...

(adica povestea indragostirii de magar)

ruxa spunea...

magarul indragostit, sau magarul de care s'a indragostit? :)))))

robin simion spunea...

Ma intreba, la un moment dat, un amic: Frate, tu ce le zici?

I-am raspuns ca nu am niste replici pe telefon pe care sa le consult inainte de a vorbi cu o tipa. Nimic nu e la fel. Niciodata.

Deci subscriu.

hadean spunea...

dacă orgoliul meu nu s-a plâns când am fost agăţat,clar merge oricum şi orice, fără reguli. cum ă te bazezi pe reguli când lumea asta-i atât de sucită încât ce e compliment pentru o persoană îţi poate atrage un dos de mână din partea altei persoane? cred doar că trebui să fii atent la cel cu care dansezi, să nu-l calci pe picioare. şi mai contează şi ringul.nu cel mai mult dar contează.

miki spunea...

:)) s-a starnit isterie in blogosfera pe tema asta! :)) niciuna dintre noi nu a scapat subiectul in ultimele zile. si cu sute de commenturi si tot n-am ajuns la o concluzie comuna :)))

ruxa spunea...

robin, da' de ce te'ntreba amicul pe tine, tu esti vreun guru in vrajeala, sau ce? :p

hadean, io dansez foarte bine mersi, da' daca am un partener care are alte ritmuri in cap e clar c'o sa'l calc pe picioare si nici nu mai dansez cu el next time, ca fac, naibii, febra musculara!

miki: cate bloguri, atatea concluzii, ba chiar peste. da' ce zic io aicea e despre reguli. sau nereguli? :)

miki spunea...

bine ma ca esti tu grozava si intorci problema pe ultima parte pe care nu fusese intoarsa! dar treaba e clara: in dragoste si in razboi... nicio regula!

ruxa spunea...

dom'le, nu's de acord, ar trebui sa existe ceva, neste reguli, sau macar o delimitare, ca soon o sa fie tot aia, amor sau razboi!

hadean spunea...

trebuie trebui trebuie
mea culpa, a fost din cauza vitezei.

hadean spunea...

na, ca iar sc[pai un trebui. eeeeeee

robin simion spunea...

ilinca, vezi ca deviezi de la topic.
nu sunt niciun guru in nimic.

sunt un coate-goale, mate-fripte, taraie-brau, burta-verde, moftangiu.

nu-s de acord cu regulile astea. nu am intalnit. pana acm. si, vorba aia, am avut o prietena, cand eram mic. :)

Mihai spunea...

baieti care vin cu fetele cand fetele ies cu fetele pentru ca fetele au nevoie de macar 1(una) prezenta masculina :D

Pisicot spunea...

Off topic, tare :-)))
Robin, hai măh, că EŞTI guru. Ia să mai ieşim noi la un suc. Şi le iau şi pe fetele mele virtuale :D

On topic: probabil de aia "the relation" nu ţine de tipare. Nimic nu pare exagerat, totul curge de la sine frumos, spontan. Dar se găseşte greu. Şi se păstrează greu.

ruxa spunea...

robin: adica ma faci pe mine deviata!? pai cu atitudini din astea, cred si io c'ai avut o prietena numa' cand erai mic, eeeee! :P
si lasa autodescrierile, ca tu lucrezi in publicitate, nu se pune! vreau referinte de la invatatoare si vecina de sub tine :)

hadean: trebuie sa te decizi :))

mihai: aia le'o fi scuza, da' nu e buna, sa stii. fetele cand ies cu fetele ies cu fetele taman ca sa nu iasa cu baietii. simplu ca buna ziua! :)

pisicot: ESTE? ah, acuma pe cine mai cred, ca amandoi lucrati in publicitate, oof! grele!
pai daca curge frumos si spontan cum se pastreaza greu? in fine, nu ca nu stiu ce zici, da' totusi e o contradictie :)

Pisicot spunea...

Păi vroiam să zic că ... chiar dacă toate merg ca unse, adică foarte natural, la un moment dat tre' să şi pui umăru'. Şi poate nu mai ai chef. Sau nu mai vrea celălalt, că se obişnuise altfel. Pfff, complicat, zău.

ruxa spunea...

pai da, da' cand are cineva o problema sa zica. pe mine asta ma enerveaza cel mai tare, nezisu. da' si nezisu asta tine tot de un fel de reguli, dada, complicat!

miki spunea...

uite, sa fie atunci reguli nescrise si foarte maleabile. e bine asa?

ruxa spunea...

miki, hahaha, pai e... nu e! ca maleabile si nescrise inseamna si mai multa zapaceala! :)

hadean spunea...

ilinca, de decis m-am decis, cred ca trebuie( nu trebui) sa mai tai din ratia de zahar:-)

miki spunea...

atunci instinctul? asta cu instinctul merge intotdeauna. nu uita, la nivel basic suntem tot niste animale si reactionam potrivit instinctului. astfel, sa luam dara exemplul... pumelor, na, ca aproape ca se regaseste la tine in text: comportamentul de curtare este iniţiat de femelă, care se apropie cu indrazneală de mascul, şi îl incită la împerechere. ok? asta e regula numarul 1.

avem insa si alternativa la ea. asta ar trebui sa convina tagmei femeiesti: antilopa. sau mai bine zis, antilopul :D. masculul nu este dur cu femelele si nu incearca sa le pastreze cu forta in teritoriul sau - mai degraba pare ca incearca sa le convinga cu blandete, facand zgomote blande in timpul jocurilor curtarii.
e?

avem insa si urangutanul, ala de care ne invata mamele sa fugim dar toate avem macar unul in viata: masculiul este singuratic, traind impreuna cu femela doar pentru imperechere sau cand o femela are pui. ...macar are o mica urma de responsabilitate.

teoria asta tine? sau mai caut?

ruxa spunea...

hadean, in orice caz, fara zahar. consumul excesiv de zare, zahar si grasimi dauneaza grav sanatatii :)

miki: uite cum se vede scoala de redactoreala in tine, documentare, nene, nu gluma! ce sa zic. pumele sunt ok, na, da' daca esti puma si'ti place de'o antilopa, ce te faci? zau, exista o groaza de reguli si toate's numa buna de incalcat. si de respectat. la naiba. cred ca instinctul e ok. da' mie mi s'a intamplat sa nu mai vad clar de atata.... instinct! :))))

miki spunea...

documentare la subiect facuta rapid, ca asta e toata jmekeria. eheheee..

ideea e sa te descurci si de aici inainte cel putin ca pana acum. ok? asta e regula: nu merge spre mai rau. gata. avem si noi o regula sau mai teoretizez/aiurez mult pe-aici?

ruxa spunea...

draga mea, io excelez in tot ce fac. deci daca fac rau, trebuie sa pot sa ma autodepasesc! =))

Anonim spunea...

wtf, bueeei, eu am inceput sa fiu depasit de postarile voastre :)) ca sa nu mai zic de commenturi.

ruxa spunea...

pushthebutton: that's my point exactly! de ce, daca zici nu, tre sa insemne poate? de ce nu poti sa zici poate direct. sau nu. sau da. prea e abureala! :)

robin simion spunea...

ilinca: pentru referinte de la invatatoare iti recomand cu caldura un link unde vei ptea citi exact ce scria in carnetul meu de note(o sa-ti placa, e cu tras de codite) - http://robinsimion.blogspot.com/2007/12/nota-10-bravo.html

la vecina... inca ma gandeac pe care sa ti-o recomand. :))

pisicot: da adunarea, zic. si spune-mi unde si cand. :)

ruxa spunea...

robin, io am o singura kestie d'asta: "ruxandra se joaca in ora de matematica si primeste nota 4 (patru)" da' n'a ajuns niciodata in catalog :)
nu eram trasa de codite pentru ca n'aveam da' bateam baieti daca ma enervau. de exemplu, unuia dintre ei, silviu, i'am scpat un sut in .. ma rog, ... tre picioare. s'a lasat cu medic, telefoane la mama de la invatatoare, de la ma'sa, tot tacamul. abia peste 15 ani m'am linisit, cand silviu mi'a zis ca are o fetita :)

cat despre vecina, am specificat clar: cea deasupra careia locuiesti. da cele mai bune referinte. a mea imi trimite si scrisori, ba chiar imi da telefoane dragastoase pe la 1 noaptea! pfff, nu'i place traviata!

hadean spunea...

imi place pesa cu zob. iar despre isprava ta în 21 de minute, dă-mi voie să spun: dacă îmi fac echipă de formul 1 eşti angajată!:-)

maria spunea...

aoleu, baietii care ies cu fetele cind fetele ies cu fetele mi se par un cosmar. adica de ce ar asista la discutiile noastre cu nivel intelectual inalt?

robin simion spunea...

hmm... acum am realizat ca nu-mi cunosc vecina de sub mine.
iata ca am stricat alta regula :))

ruxa spunea...

inseamna ca esti foarte linistit!

ruxa spunea...

maria: pai nu asistau la discutiile respective. ei (erau doi printre vreo opt fete) doar erau acolo. in plus. da' erau

robin simion spunea...

fac sport prin casa, merg cu calcaiele goale pe parchet si pe gresie, dau televizorul tare, si calculatorul, mai fac si cate un chef.

poate suspina dupa vremurile alea.

ruxa spunea...

ah, mie mi'a reprosat ca merg cu toace prin casa (ceea ce e absurd, daca'mi petrec ziua pe toace e firesc ca atunci cand ajung acasa sa le'arunc cat colo), ca fac baie dupa 9 seara, ca ascult muzica mult dupa ce fac baie si, ca, in genere, mai ales noaptea, fac zgomot. io i'am trimis politia pentru amenintari si si'a luat amenda. scurt, clar si la obiect :)

Anonim spunea...

acu, scuze, eshti fata... dar cred ca putine fete sunt care shtiu exact ce vor. Majoritatea vor ceva ce au altzii sau nu vor nimic pt ca nu shtiu ce vor. Ca sa vorbeshti, trebuie sa stii scopu cu care vorbesti. De aici deducem de ce multe fete vorbesc doar ca sa se afle in treaba. (mie mi-o ieshit deductia, sper ca si voua). Daca o fata vorbeste doar ca sa se afle in treaba, un baiat va vorbi la vrjala. Pana cand, intr-o seara cu luna proaspat pictata, analizeaza ultimele 2 saptamani si ajung la concluzia acestui post "cand eo vorbeam serios tu vorbeai la vrajala, cand am vazut ca vorbeshti la vrajala, am inceput si eu sa vorbesc la vrajala dar tu ai devenit serioasa."

ruxa spunea...

adrian: welcome! si asa, de bun venit, da' nu de'aia, din cate imi dau seama, ai dreptate :)

innuenda spunea...

Io-s congruentă numai cu mine însămi, aşa că joc după regulile mele. Îmi place, fac primul pas!

Nu e întotdeauna o strategie câştigătoare. Dar nici nu e asta ideea, că doar nu umblăm după palmares...

În opinia mea, dacă vrei pe cineva care să te placă pe tine şi nu proiecţia ta în exterior, trebuie să (rişti să) te arăţi exact aşa cum eşti. Să fii adevărată, nu trucată. Pentru că astfel vei şti sigur că cei care vin spre tine pe tine te vroiau.

Anonim spunea...

off-topic: incetati cu 'vroiam' si derivatele lui :) verbul 'a vroi' inca nu exista; m-au invatat si pe mine niste oameni mai intelepti. scuze, Innu, ca l-am vazut la tine ultima data, dar e foarte intalnit prin blogosfera. si eu, cum tin la voi, ma gandeam...

ruxa spunea...

innu: corect. dar nici eu nu's infailibila, gresesc. si stiu asta si din experienta. asa ca unde tragi linie? ca poate te'nseli cand acorzi increderea de a fi tu insati, fara scut, vreau sa zic. ca eu is eu si cu scut. dar nu kiar asa de eu.. :)

adi: exista a vrea. nu se pune?
just in case, o sa verific maine, parol :)

Anonim spunea...

care adi???? :))))) nu se pune: a voi - exista, a vrea - exista, de aici si amestecul letal.

ruxa spunea...

na, ca te'am botezat! scuze! macar gatesti bine? :P

bine, nu se pune! :D

innuenda spunea...

Push, nu mă supăr, dar ai fost indus în eroare. Are formă variabilă.
Deci sunt ambele forme corecte.

Ilinca, las' că am deschis eu seria botezurilor. Aşa că-i dăruim lui Rareş câte-o juma' de miel de fiecare!:))

Anonim spunea...

:)) am scris ceva si mi-a dat eroare; mi-e lene sa reiau. in esenta: nu exista forma variabila; exista variante, cateodata, ceea ce inseamna ca lingvistii le iau in calcul pentru posibile acceptari ca norma. pana una, alta, a vroi nu exista. si suna si foarte urat. pardon, naspa.
m-a intrebat, odata, cineva cum ma cheama. i-am spus, m-a privit cu mare atentie direct in ochi si mi-a spus: in regula, domnule Dragos. puteti sa-mi spuneti oricum; what's in a name?

ruxa spunea...

nu e chiar asa. eu nu suport "ruxi" pen'ca mi se pare nume de caine mic degraba muscator de glezne. si nici roxana. asa ca... what's in a name it's in a name. da' what's nu e, sa nu mi se spuna! :))))

innuenda spunea...

Hehehe, ce discuţii savante se poartă sub umbrela lu' "kestii, trestii"!:))

Deci Push, sunt de acord că e mai fericit folosit cuvântul „variantă”, decât „variabil”, pentru a nu se face confuzie cu expresia „formă variabilă” folosită în determinarea cuvintelor cu flexiune.

Dar nu sunt de acord că variantele date de dicţionar nu sunt corecte. Dacă sunt prevăzute în DEX două variante ale cuvântului (in cazul nostru „voi”, var. „vroi”), atunci ambele variante sunt acceptate ca fiind corecte. Chiar dacă prima formă este cea recomandată. Eu aşa am învăţat la facultate.

Pe scurt: sunt corecte ambele; e de preferat prima.

Anonim spunea...

Innu, nu am ce face decat sa fiu de acord cu tine. dar, stii cum e: mai intai e stalceala, apoi e masa vocabularului, apoi e norma. in facultate am fost la multe chefuri; imi mai amintesc, totusi, durerea lui Hristea cand vorbea despre corectitudinea variantelor :) oricum, pana una, alta, "a vroi" nu e nici macar varianta, deci nu exista. dar putem sa-l inventam.

ruxa spunea...

daca'l inventam, tre sa'i gasim niste definitii, asa mi se pare corect din partea noastra:)

Anonim spunea...

mda, ilinca. gaseste romanu'. prima definitie e lenea fiziologica a limbii, adica a aparatului vocal. pe bune. cele mai multe variante se nasc si devin norme din comoditate, respectiv din comoditate. cum e cazul imperfectului "eu vream", "tu vreai" etc. care a dus la aparitia incorectului vroiam, vroiai. off-topic: multumesc pentru blogroll; am vazut cam tarziu si nu stiu cum sa-ti multumesc altfel decat crescand mica-mi lista cu o minte mare :)

Anonim spunea...

"devin norme din comoditate, respectiv din complexitate" - pardon

ruxa spunea...

rares: cand eram mai putin ocupata ma jucam scrabble cu vorbe inventate. singura regula e ca trebuiau sa fie pronuntabile si sa le gasesti definitie. phii, cat mai radeam! :))

OT: n'ai de ce sa'mi multumesti pentru blogroll, iti multumesc io pentru "minte", o sa'i arat si lu' tata, el zice uneori c'am ramas un copil fara minte
tata, veeeeezi? :))

innuenda spunea...

Push: iată-l în www.dexonline.ro!

Nu scrie pe ultimul rând cumva "Var.: vroí vb. IV"? Deci nu e ca şi cum l-aş fi scos ca pe un iepure din căciulă!

VREA, vreau, vb. II. Tranz. I. (Urmat de o completivă directă cu verbul la conjunctiv sau, rar, de un infinitiv). 1. A fi hotărât, a fi decis să...; a avea de gând să..., a voi, a intenţiona. ♢ Expr. Vrea (sau va) să zică = a) înseamnă, are semnificaţia de...; b) (cu valoare de conjuncţie) aşadar, deci. Ce vrea (sau va) să zică asta? = ce înseamnă, ce rost are? Cum (sau ce) va vrea = orice. 2. A pretinde a cere; a aştepta ceva de la cineva. 3. A dori, a pofti; a-i plăcea ceva sau cineva. ♢ Loc. adv. Pe vrute, pe nevrute = indiferent dacă doreşte sau nu, vrând-nevrând. ♢ Expr. Vrei, nu vrei = de voie, de nevoie, fie că doreşti, fie că nu doreşti. Vrei, nu vrei, bea Grigore agheazmă, se spune despre cel care trebuie să îndeplinească ceva împotriva dorinţei sale. Vrând-nevrând = mai mult de silă decât de bună voie; constrâns de împrejurări. A face tot ce vrea din (sau cu) cineva = a avea mare influenţă asupra cuiva. ♦ Refl. A dori să fie, să devină ceva ori cineva. Fiecare s-a vrut mai bun. 4. A consimţi, a primi, a se învoi, a fi de acord. 5. (Mai ales în forma negativa) A putea, a fi în stare. Focul nu vrea să ardă. ♦ (Pop.) A fi gata, pe cale sau pe punctul de... Când vru să moară îşi chemă feciorii. II. (Ca verb auxiliar, serveşte la formarea viitorului) Mâine vei merge la teatru. ♢ (Forma de pers. 3 sg. va se substituie tuturor persoanelor sg. şi pl. pentru formarea viitorului cu conjunctivul prez. al verbelor de conjugat) Vestitor al unei vremi ce va să vie. ♢ Expr. Va să fiu (sau să fii etc.) = trebuie să fiu (sau să fii etc.) [Prez. ind. şi: (II) voi (pop. oi), vei (pop. ăi, ei, îi, i, oi), va (pop. o, a), vom (pop. om), veţi (pop. ăţi, eţi, oţi), vor (pop. or). – Var.: vroí vb. IV] – Lat. *volere.

Anonim spunea...

Innuenda, ai ultimul cuvant: exista varianta. o analiza mai atenta ne arata si alte lucruri. in primul rand, "varianta", spun lingvistii, este o forma tolerata, dar nerecomandabila a unui cuvant. daca iei variantele cuvintelor pe care le folosim in mod curent, vei vedea ca sunt cuvinte ...urate, pe care lima le suporta greu. cele mai multe s-au nascut prin folosirea gresita a formei de baza, prin aglutinari sau modificari ciudate, prin combinari de forme, cum este cazul aici. de altfel, in gramaticile academice (nu numai romane) sta scris ca un cuvant este legitimat atunci cand are si declinari, respectiv conjugari. "a vroi" (cahhh, ce urat e :)) are imperfect. punct. si tuberculoza exista, dar nu e recomandabil sa o ai. asadar, sunt de acord ca EXISTA varianta - prin urmare si varianta "vroiam", insa o fac sa existe oameni ca mine si ca tine care ii accepta uraciunea doar pentru ca o foloseste majoritatea. nu e un argument emotional - sunt convins ca gandesti la fel :)

ruxa spunea...

(eu urmaresc cu atentie discuta - adica ceva intre disputa si discutie) :)

innuenda spunea...

Push, recunosc că e mai elegant să spui "voiam", dar spunând dintotdeauna,"vroiam", mie nu mi se pare cuvântul ăsta urâciune. Ci firesc! :P
Aşa urât cum e, îmi face impresia că e mai des folosit decât "voiam".

Şi acum îţi dai seama că după atâtea discuţii pe marginea lui, data viitoare când o să-l am în vârful peniţei sau al limbii o să ezit o clipă, ca în faţa unei alegeri, nu? :))

Anonim spunea...

oaaah, ce bucuros sunt! am facut limba romana un loc mai frumos :)))) vezi, ezitarea aceea face cat mii de (ne)folosiri ale lui 'vroiam' ;)