16 feb. 2009

bitter

eu mint, tu minti, el/ea minte... toti mintim
adevarul e relativ, se spune. ca piar ce ma aflu fireste ca stiu asta. n'o sa spui ca onor clientul are un cos pe nas, o sa spui ca are o privire luminoasa. e ceea ce'as numi white lie

dilema e alta, totusi. de ce se minte inutil? adevarul e cea mai simpla varianta, nu tre sa'ti pui mintea la incercare pentru a retine detaliile minciunii, ce si cui ai spus neadevarat, sa tesi o intreaga tapiserie de minciuni si urzeli. qui prodest?

si, oricum, adevarul se afla mai devreme sau mai tarziu.

azi am scos pe cineva din lista de prieteni pentru o minciuna inutila.

19 comentarii:

Rareș spunea...

îmi pare rău. Și sunt de acord. (cui prodest :) ) Mi s-a întâmplat o dată și a fost dureros. Apoi am mâncat profiterol.

ruxa spunea...

rares, si mai nasol e cand stii ca esti mintit si nu poti confrunta mincinosul cu adevarul, ca n'ai dovezi.
o singura data?! u are a happy person
nu'mi place profiterolul. functioneaza si (cu) al'ceva?

Diana Adela Martin spunea...

o intrebare. una doar: cand minciune pare mai credibila decat adevarul cum sa faci?

in copilarie eram intrebata deseori dc sunt tiganca. asta pt ca aveam pielea mai cinhisa la culoare si aprul lung si aspru si ondulat si incalcit. si intrebarea asta mis e punea adeseori. de catre mamicile copiilor cu care ma jucam. si nus tiam ce sa le raspund. pt ca intrebarea lor continea siguranta raspunsului afirmativ pe care il asteptau.

asa ca adeseori ziceam: da. sau intrucatva. sau oarecum. ma gandeam ca mai bine sa am considere o tiganca onesta decat o tiganca mincinoasa.

si mi se mai pun astfel de intrebari si acum... :) de catre oameni a caror prietenie nu ma intereseaza. si zau dc stiu ce sa le raspund :)

Anonim spunea...

Imi place vorba aia: 'Iti trebuie o memorie buna dupa ce ai mintit'. Adevarul e clea ce mai grea - imi spunea altcineva.
Prefer un adevar dureros decat o mincuna ocrotitoare.

ruxa spunea...

diana, eu as raspunde ca da. si ca stau in satra, neaparat, neuitand sa intreb, candid, "da' de ce, miros urat?"
aaargh! si dac'ai fi, ce conteaza?!

pe sistemul asta am io o rochie de gravida. shapeless de sus pana jos, larga, cu buzunare, e cea mai comoda rochie pe care o am si nu ma indur s'o trec la "passe" desi o am de vreo opt ani. desigur, cand o port, lumea ma intreaba daca's gravida cand sunt imbracata cu ea. mai nou, de vreo doi ani, raspund "se pare ca da, de cand am rochia asta"
se jeneaza :)

ammelie, (bine'ai venit)
sa ne intelegem: am mintit si eu, si inca mint. uneori e util, mai ales pentru a menaja diversi din jur si nervii mei.
in adolescenta era la ordinea zilei sa zic ca ma duc sa'nvat cu cutare si sa ma duc la film, sau mai stiu eu pe unde. drac de copil!
eu prefer un adevar ocrotitor unei minciuni dureroase :)

Florin O. spunea...

Deci minciunile nobile sunt acceptabile. La fel ca minciunile albe. Si poate si minciunile prin omisiune o sa zici ca sunt ok, Dar pentru o minciuna inutila care probabil nu e nici alba nici nobila nici prin omisiune ne suparam. Daca adevarul e cea mai simpla varianta, de ce aprobi totusi minciunile astea?

Cred ca ti-ai raspuns singura. Adevarul nu e tot timpul cea mai simpla solutie. Pentru socializare se folosesc minciunile,

innuenda spunea...

Nicio minciuna nu e inutilă, pentru că în spatele ei se ascunde un adevăr deranjant. Poate în cazul acestui prieten nu ai descoperit care e adevărul ăla.

Anonim spunea...

deci innuenda spune cu intelepciune ce vociferam si eu azi. asculta si adevarul din spatele minciunii, mai ales ca posesorul minciunii se afla in lista de prieteni

ruxa spunea...

florin o, nu exista minciuni nobile. si alea prin omisiune sunt ok.
minciuna cu pricina nu e nici alba, nici nobila, si nici prin omisiune. e doar inutila.

innu & domnita, taman de'aia o sa'i mai dau o sansa sa se destainuiasca face-to-face. doar ca e greu sa'mi recapat increderea in cineva odata ce'a festelit'o
... nu ca eu n'as gresi

Cindereye spunea...

Da, Innuendo are dreptate.Nu este minciuna inutila. :) Eu de cate ori am tras cate una era pentru ca adevaru era jenant... Chiar si la mitomani nu e inutila. Produce placere :) Sau hai sa zicem ca minciuna inutila e aia cand nu minti frumos si mai esti si prins... :)

Florin O. spunea...

Exista si minciuni nobile. Sunt alea prin care ascunzi adevarul pentru binele celuilalt. O minciuna care descoperita nu ar face rau.

Dar stii ce imi place? Afirmatia ta din postul asta "adevarul e cea mai simpla varianta" pusa langa afirmatia din profilul tau "de fapt, nu ma cheama ilinca. in rest, totul e autentic." :))

ruxa spunea...

florin, dap, advarat ambele afirmatii.

cindereye, in cazul de fata e o minciuna inutila exact asa cum ii zice numele. nu are nici o utilitate.

Raluca H spunea...

Bine te-am gasit...
Putem accepta uneori si adevarul dureros...tradarile "ieftine"...dar nu si minciuna ,cu atat mai mult cand e si inutila...Poate zodia e de vina...
Viata merge inainte...

benny(dana) spunea...

de ce trebuie sa mintim?
minciuna e tot minciuna, ca e buna, ca e rea, nu putem trai liber dc mintim, dc ne mintim..ca ne e bine, ca le e bine..de ce mintim ca ne e bine? pt a-l proteja pe el, ea?

stroem spunea...

Nu e mai simplu , atunci cand nu poti spune adevarul , sa taci ?
E musai necesara o minciuna , sub tot felul de acoperiri ( alba , inutila , nobila , etc ) ?
Iar cea mai buna minciuna este adevarul ...

miki spunea...

si cand sa intreb ce s-o fi intamplat cu fata asta de are chef de discutii filosofice cu greutate, aflu si raspunsul.

ma simt bine sa stiu ca n-am mai vorbit pe mess lately. anyway, ti-am povestit vreodata despre cat de bine te prinde... rosul, sa zicem? :))

si? s-a intamplat confruntarea face-to-face?

ruxa spunea...

raluca, sigur ca merge inainte. uitarea e o mare binecuvantare

dana, trebuie. uneori chiar trebuie. unor oameni nu le poti spune adevarul, felul in care se raporteaza la el iti limiteaza posibilitatile de a relationa cu respectivii oameni.
tu nu'ti minteai parintii, de exemplu?

stroem, nu e. ca io's iscoditoare :))

miki, ma prinde, doar ca nu cred ca ne'am vzt niciodata cu mine'n rosu. de altfel, si port destul de rar culoarea asta.
nu, nu s'a intamplat. io am provocat, s'a eschivat. nu stie ca stiu :)

miki spunea...

bai, nu. dar am zis si eu. o minciuna care nu strica :) totusi, ma gandeam ca e plauzibila. adica existau toate premnisele necesare pentru a-ti veni bine culoarea. deci in cazul asta mai e minciuna sau nu?

ruxa spunea...

uhm... tehnic, e, ca n'aveai de unde sa stii. da' te iert :))