15 apr. 2008

tunisia. ruine cu parfum.

cum ziceam si ieri, azi vedem ruinele de la el djem, unul dintre cele mai mari amfiteatre romane, al treilea ca marime, dupa roma si capua. o "sala" de spectacole in care se puteau distra cam 35.000 de oameni. fireste, cei din arena - si nu ma refer la lei - se distrau cel mai putin..




am coborat si sub arena, acolo unde erau celulele si custile. din motive de arhitectura masochista, se zice ca aici exista o bucata de zid care, odata darmat, trage dupa sine intreaga constructie. zapacita cum sunt, m'am ratacit de restul grupului, asa ca n'am fost pe faza cand au aratat zidul cu pricina.



cam atata despre pietre. tata, care e prof de istorie, ar fi putut sa va povesteasca mai multe si poate cu mai multa ardoare, da' mie din istorie mi'au placut mai degraba legendele olimpului si povestirile istorice. si, fireste, brad pitt si russel crowe.

la iesirea din amfiteatru, in jur, pe stradute, exista o mica zona comerciala, cam saracuta. printre dughene, insa, si parfumeria. de la imitatiile de parfumuri celebre care au note de baza orientale (magie noire lipsea, insa - am intrebat) pana la esente gen mosc, portocal si lamaie. parfumurile erau uleioase si extrem de persistente. am cumparat si eu o sticluta din asta cu parfum 1001 de nopti, cu gandul sa cadorisesc o doamna speciala, dar ma tem ca sticluta n'a facut fata avionului, cedand nitel la gat. parfumul, insa, e acolo, dar pas de mai fa cadou o sticluta ciobita! uffa!
gesturile femeii, insa, m'au fermecat. parca era vrajitoare, cum amesteca licorile alea, turna in sticlute, felul in care le impacheta, vocea, mimica, toate. as fi putut sta linistita acolo toata ziua s'o privesc.



dupa ce'am negociat doua saluri cu cate 2 sau 3 dinari fiecare, am pornit mai departe, spre berberi, la trogloditi, acolo, sub pamant. despre ei povestesc data viitoare. ultimul instantaneu al postarii, un domn (sur)prins in cafeneaua din drum, cea in care am baut un delicios ceai de menta. apropo, menta lor e al'fel deca a noastra, mai aromata. mmm, menta dementa!

8 comentarii:

Margareta spunea...

si banui ca acele saluri sunt superbe:) auzi da ceva menta ai adus si acasa??? macar asa sa ne dai si nou, sa frecam ceva:D
s'apoi cand ma gandesc la 1001 de bai cu acele ulei(uuuuuuuffff) na ce sa mai..... sa-ti fie de bine.

innuenda spunea...

Wow cât de fain ţi-a ieşit ultima poză!!! Îmi place la nebunie!

Genul ăsta de poză in miscare, pe care nu m-aş fi gândit niciodată să-l fac decât unui subiect/obiect în mişcare, dă aşa...ca un fel de vârtej de culori, cu parfum de văluri din 1001 de nopţi, foarte în acord cu ce are domnul pe cap şi cu ţara la care ne referim.

Asta chiar că e fotografie de concurs. Ai vrut s-o faci aşa, sau e doar o întâmplare fericită? Oricum, brava!

Şi da, ceaiul lor cu frunzele de mentă direct zdrobite în apă, este delicios.

innuenda spunea...

Erata: pe care nu m-aş fi gândit să O FAC(ce-o fi fost în capul meu?!?:)) )

maria spunea...

mie mi s-au parut foarte grele parfumurile astea. ce e drept, alea din egipt, dar presupun ca sunt similare

ruxa spunea...

marguta: sunt pashmine, ca si pe la noi, se vad in poza :)
cat despre ulei, nu e de baie, e parfum. daca'i pui alcool se face exact ca ala din sticlele obisnuite de parfum. doar ca mai putin persistent :)

innu: saru mana, e cu expunere mai lunga, chiar asa am incercat s'o fac. da', admit, de obicei nu'mi ies chiar asa.
am cautat frunze de menta in medina da' eram pe repede inainte si n'am gasit. am luat, in skimb, mirodenii pentru cus cus, care'o gati asa ceva, ever!

daaa, chiar asa! ce'a fo in capul tau, te'ai gandit la salata, asta tre sa fie :D

maria, eu pe alea din egipt nu le stiu, dar daca erau uleioase, persistente si mai degraba dulci, probabil ca's la fel :)

Anonim spunea...

stii, citind si pe blogul tau si al mariei si al lui pisicot, ma gandesc la cat de penibile sunt textele de calatorie din revistele de travel si de cat de misto ar putea fi. cu ajutorul - si rabdarea, uneori - vostru.

Anonim spunea...

:) ar trebui facut un blog colectiv de calatorie :))

ruxa spunea...

multam :)
din pacate, nu calatoresc atat de mult pe cat mi'ar placea. dar daca cuiva ii folosesc textele astea ca sa se bucure mai mult de ce vede, ca sa plece mai des... le dau cu tot dragul :)