newsletterul smark.ro ma anunta ca romanii cumpara, in medie, cate o carte pe an. orele inaintate nu'mi permit acum nici macar aritmetici cu doua cifre, da' cu opt, asa ca nu pot sa fac statistici ori sa extrag procente.
dar stiu ca eu cumpar cele mai multe din volumele colectiei de la cotidianul. adica, sa zicem, cam 30-35 pe an. si, cand apuc s'ajung la un carturesti sau o diverta, aproximativ de doua ori pe luna, tot nu pot sa ies fara vreo carte, cel putin. deci sa zicem inca vreo 15-20 de carti. prietenii mei sunt si ei oameni cititi, si nu se imprumuta la biblioteca (ma rog, exceptand cazurile cand se imprumuta de la mine si uita sa'mi aduca volumele inapoi :) - alo, se'aude?) ci isi cumpara carti.
concluzia la rece ar fi ca sunt foarte multi romani care nu cumpara nici macar o carte pe an.
caz in care probabil ca imi scapa mie ceva :)
PS asta nu ma impiedica sa va recomand cartea de maine din coti, porecla. zilele astea citesc "interpret de maladii" de aceeasi autoare, deci stiu ce zic. foarte fain.
8 comentarii:
Cata lume cumpara discuri de pick-up? Crezi ca lumea nu mai asculta muzica?
nashu, nu cred ca merge paralela asta, zau
Nu vezi inca. Vei vedea in curand. Mi se pare aiurea sa fetisizezi hartia.
wtf, tu te miri??? La cât umbli prin țară, n-ai văzut cum arată țara asta? Ce facem aici: dăm un litru de Babanu pe un Hesse? Ce dreaq... :))
nashu, sa fie oare romanii consumatori de carte electronica si/sau audiobook intr'o asa mare masura incat cifrele triste de la vanzarea de carte sa fie echilibrate?
eu nu cred.
si, salvarea planetei sau nu, eu voi prefera oricand sa citesc carti pe hartie nu sa le ascult.
rares, nefacand campanie, eu m'am intalnit cu neste oameni ceva mai cetiti. dar inteleg ce vrei sa zici, cu babanu nu te pui. e mare, am vazut eu reclama, te face! :)
Cine a zis sa le asculti? Mediul este alegerea fiecaruia, dar...
Cartea inseamna informatie, informatie livrata sub o forma preferabil estetica si, in marea majoritate, corecta. Uitam scopul pentru a deplange moartea unui mijloc. Scopul este educarea pe toate planurile, nu actiunea identificarii unor semne pe o pasta procesata din lemn.
Lipsa informatiei de calitate ar trebui sa o plangem, nu a unui mediu oarecare. Nu ma refer (neaparat) la informatie ca la "stiri".
nashu, cartea nu e doar info, poate sa insemne si entertainment, si leisure, de exemplu
eu nu deplang lipsa cartilor (pentru ca ele nu lipsesc, sunt doar nitel cam scumpe) ci lipsa interesului (evidenta, alt'fel) in ceea ce le priveste pe ele, cartile. si, in acelasi timp, ma mir si ma amuz de caftul dintre JN si adevaru' in conditiile date.
Nu din cauza cartilor se caftesc aia.
Entertainment si leissure tot info inseamna. Informatia este ceea ce creierul primeste prin ochi, urechi, limba, etc. Este ceea ce dumnealui proceseaza.
Este normala lipsa interesului atat timp cat te gandesti la ceea ce tu stii sau ai citit sau la ceea ce au citit parintii tai. Uiti insa, spre exemplu, ca Tom Saywer cand a aparut era o carte in care actiunea se petrecea in era cititorului. Este normal ca astfel de informatie sa imbatraneasca in timp. Ce se inteleaga un pusti de 9-10 ani despre vapoare cu zbaturi sau despre scoala de pe vremea aia. O astfel de lectura nici nu ii deschide noi aptitudini de comunicare in societate, nici nu ii deschide apetitul pentru dobandirea de noi informatii. Cartea care transcende timpul e doar o baliverna de marketing. Cu trecerea vremii valoarea educativa se erodeaza.
Trimiteți un comentariu